duminică, 12 octombrie 2008

Ghidul Drumetiilor Montane - Legile Muntelui


"Aparati si bucurati-va de toate darurile binefacatoare ale naturii, ocrotiti puritatea frumusetilor si maretia întregului peisaj montan românesc."

Gheorghe Suman

LEGILE MUNTELUI

Multi dintre acei care au calcat cararile muntilor sfatuiesc si îndeamna pe cei mai tineri sau începatori în ale drumetiei sa respecte legile muntelui. Dar care sunt acestea si ce "reglementeaza" ele ?

"Cine ar fi crezut ca muntele are legi ?" ar spune un neinitiat în ale drumetiei montane si totusi "vai de acei care nesocotindu-le va simtii pe propia piele pedeapsa muntelui !"

Învatatura muntelui s-a transmis permanent prin povetele calauzelor si sfaturile montaniarzilor, toate constituind "legile muntelui".

Cele zece porunci ale turismului de munte

(din decalogul unei calauze celebre - Luis Trenker)

1.Sa nu întreprinzi o ascensiune ce-ti depaseste puterile. Tu trebuie sa învingi muntele, nu el pe tine; sa-ti fixezi un obiectiv pe care sa-l poti atinge, dar de va trebui sa renunti la el sa sti sa faci stânga-mprejur cât mai este timp. Sa nu fi grabit si sa nu încerci sa stabilesti recorduri de viteza. Sa nu ai mania piscurilor, dar sa nu ocolesti dificultatea în variatele ei forme.

2.Sa pregatesti cu de-amanuntul orice drumetie fie ca mergi singur, cu prietenii sau cu ghidul. Un ignorant sau un neputincios care are nevoie de o guvernanta alpina este, în munti, pur si simplu ridicol. Documentarea trebuie sa fie tot atât de completa ca si echipamentul alpin. Sa cunosti mediul în care te misti si sa-i întelegi fenomenele. Sa nu-ti încarci stomacul si sa nu ai pretentia sa te alimentezi cu icre negre sau stridii. Idealul tau alpin sa fie acela de a gusta cu aceeasi placere o duminica frumoasa pe un vârf de delusor, ca si cu alt prilej un abrupt din cele mai grele. Nu este nevoie sa fi de la început desavârsit catarator. Sa nu patesti ca acela care de atâtea stânci si pereti nu mai vedea muntele. Sa nu uiti ca muntii sunt bogati în primejdii, dar în acelas timp sa sti ca, cu prudenta, spirit de prevedere si inteligenta îi poti învinge.

3.Sa nu uiti ca esti o fiinta civilizata. Bucuria si puterea nu se confunda cu mitocania, brutalitatea si grosolania. Adu-ti aminte înca de la gara si din tren, ca educatia ta în general si cea sportiva în special sunt puse la încercare. Daca poti sa iei cu asalt piscurile, sa nu faci asta în vagon. Ca sa se vada ce catarator îndracit esti nu este absolut necesar sa faci echilibristica pe scarile sau tampoanele vagonului. Sa nu consideri frânghia si coltarii ca o emblema a breslei tale care se cere expusa. Sa nu periclitezi cu sculele tale: schiuri, piolet, etc. ochii si hainele vecinilor si sa nu le umplii urechile cu trancaneli si hohote de râs. Daca întâlnesti un drumet solitar saluta-l sau resaluta-l si daca crezi ca e cazul sa-l critici fa-o cel mult atunci când nu te mai poate auzii. Nu-ti imagina ca devii alpinist utilizând un jargon de munte artificial. De asemenea nu e cazul sa-ti stergi nasul cu degetele numai pentru ca ai dezbracat costumul de oras.

4.Sa nu profanezi peisajul pe care-l strabati si sa nu "împodobesti" natura cu cioburi de sticla, hârtii, cutii de conserve si alte ramasite. Aminteste-ti ca si altii dupa tine, vor voi sa bea din izvorul pe care-l murdaresti fara rost. Tablitele de marcaj nu sunt menite drept tinta pentru proiectilele tale improvizate si nici nu trebuie sa le schimbi asezarea dintr-o gluma deplasata. Sa nu lasi deschise portile stanelor si ale înprejmuirilor, caci poti provoca proprietarilor pagube si arunci discredit asupra tuturor drumetilor. Din acelasi motiv, sa nu sari peste îngradiri si nici sa nu te inviti nepoftit în claia cu fân ce o vezi în proprietatea ciuva. Cânta daca-ti face placere, dar cu masura si acolo unde este locul. Chiuiturile se potrivesc de cele mai rare ori cu gâtlejul tau si nici nu fac totdeauna placere semenilor tai. Nu tipa fara rost, tulburi inutil oamenii si animalele. Aprinde focul numai daca este absolut necesar, supravegheaza-l atent si pe urma stinge-l complet. Nu arunca pietre si cauta sa mergi astfel încât sa nu provoci caderea lor, chiar daca ai convingerea ca nu te urmeaza nimeni. Pe drumuri umblate si în locuri expuse sa nu faci nudism si nici seminudism, altfel însa profita de aer si soare cât poti mai bine. Cum te apropii de locurile populate urmeaza regulile convietuirii sociale.

5.Fi bun camarad. Daca esti conducator evita sa fi autoritar si încapatânat, încrezut sau îngâmfat; da dovada de spirit de întelegere si rabdare. Nu fi zgârcit cu avutul tau, nici cu cunostintele tale. Hotarârile sa-ti fie determinate de capacitatea de rezistenta a celui mai slab. Abandonând pe cineva în munti îl vei avea poate pe constiinta. Daca tu esti cel condus, adapteaza-te aceluia care cunoaste mai bine locurile, sileste-te sa fi la înaltime si cauta sa înveti. Chiar si cel mai slab dintr-o echipa îsi poate face datoria. Sa sti ca un tovaras bun este tot atât de rar ca si un conducator bun. Orice strain care împarte cu tine dragostea pentru munti sa-ti fie camarad, mai ales atunci când este în primejdie sau are nevoie de vreun ajutor sau o privire pe harta ta. Chiar si în ghidul pe care-l platesti sa vezi un tovaras, un prieten. Nu fi autoritar fata de el, dar nici nu te comporta de parca ati fi mâncat de când sunteti din aceeasi strachina.

6.Respecta cabana tot asa cum îti respecti propria ta casa. Fi modest si nu cere lucruri pe care ti le poate oferii cel mult un hotel. Nu uita ca aici, în creierul muntilor, portmoneul tau nu mai conteaza si ca toti suntem egali. Pioletul, schiurile, gheata, noroiul n-au ce cauta în sufrageria cabanei; leapada-te de ele prin urmare înainte de a intra. Nu transforma locul de odihna, care este cabana, într-o cârciuma. Nu ocupa toate bancile si mesele cu ranita, merindele, hârtile si picioarele tale. Oricât ai fi de tânar, gândeste-te ca nu este aici locul sa faci dragoste. Lasa în pace patefonul si chelnaritele, iar pe ghitara sa nu pui mâna decât daca te pricepi. Cartea de impresii sa n-o utilizezi pentru rime proaste sau laude. Este mult mai util sa notezi de unde vii si încotro te duci, mai ales daca te pregatesti pentru o ascensiune grea. Urma lasata în acest fel înlesneste trimiterea la nevoie a ajutoarelor si poate linisti pe cei îngrijorati de soarta ta. Ai dreptul sa ceri un loc de dormit si daca esti înainte sau dupa drum sa-l alegi pe cel mai bun, dar sa nu eziti sa-l cedezi acelui care este fie epuizat, bolnav sau mai în vârsta ca tine si are nevoie de odihna. Nu te urca încaltat în pat si nu alerga cu bocancii pe scari mai ales noaptea. Daca sforai nu te culca în dormitorul comun. Fi prudent când umbli cu lampa si focul. Nu uita ca nu esti stapânul cabanei, iar îngrijitorul este administratorul care îndeplineste un rol de mare interes obstesc, te vei supune deci dispozitiilor sale. Orice loc si orice lucru ai folosit sa le lasi în aceeasi stare în care venind ai vrea sa le gasesti; mai ales în casele de adapost sa ai grija deosebita fata de ceilalti, fie ca-ti sunt tovarasi, fie ca-ti vor urma. Gândeste-te ca întreaga cabana, casa de adapost cu tot ce cuprinde, reprezinta un bun ce ti-a fost încredintat cu buna credinta. Fii econom cu rezerva de lemne, adesea adusa cu mari sacrificii si ai în vedere si pe cei ce vor venii dupa tine. Paraseste casa dupa ce ai încuiat si ai pus toate la locul lor. Închide-o bine si nu uita sa achiti taxa acolo unde este cazul.

7.Nu fura ! Nu fura, altora nici linistea, nici singuratatea ce o cauta, nici perspectivele. Dar sa nu furi nici betele de schi, curele, frânghii, nici fânul sau lemnele strânse cu multa truda. Nu fura nici florile pe care natura le-a creat pentru toata lumea. Câmpul, iarba, arborii trebuie crutati; vitele si vânatul sa nu fie speriate. Nu taia jepi si arbori pentru a-ti cheltui prinosul de energie neconsumata. Nu distruge furnicarul, nici chiar din curiozitate stiintifica, iar melcul, sarpele sau broasca sa nu fie pentru tine fiare salbatice care trebuie stârpite. Sa vezi în munte un paradis în care te-ai asezat ca un nou Adam; ajuta-l sa-si pastreze originalitatea si sfintenia.

8.Nu minti ! Nu exagera, nu fi laudaros. Chiar si ascensiunea cea mai dificila este putin lucru fata de alte realizari omenesti. Nu-ti da o importanta prea mare si nu cauta sa micsorezi pe altii chiar daca sunt începatori, mosnegi sau membrii altor cluburi. Nu critica si nu înjura timpul (vremea), gazduirea (la cabana), tovarasii de drum sau legatura de schi. Nu trebuie sa te legi sau sa-ti bati joc de credintele, datinile locuitorilor de la munte. Adu-ti aminte ca nu esti decât un oaspete trecator pe aceste meleaguri…ca si în lumea aceasta.

9.Apara onoarea clubului tau si nu numai a aceluia a carui insigna o porti, ci si a acelei mari comunitati care ti-a facut accesibila lumea muntilor si care serveste o mare idee, nu numai confortul tau. Fi mandru ca faci parte din aceasta comunitate si ca poti sa participi la viata ei. Onoreaza pe cei care au creat pentru tine, pe maestrii care au cucerit prima poteca si primele prize spre vârf, precum si pe cei care au pus ultima piatra.

10.Nu profana muntii prin mania recordurilor, ci cauta sa le intelegi sufletul !

Legile muntelui

(din Omul si muntele - Ion Preda)

1.Sa nu calatoresti niciodata de unul singur pe munte.

2.Întotdeauna la munte nu se pleaca decât cu echipament corespunzator.

3.Este contraindicat sa te avânti pe trasee necunoscute.

4.Turismul de munte nu este compatibil cu consumul de tutun si bauturi alcoolice.

5.La munte trebuie sa sti: ce, cât, cum si când sa manânci.

6.Toti pentru unul si unul pentru toti.

7.Când întâlnesti alti oameni pe munte da-le "Buna ziua!”

8. Pe munte nu se vorbeste mult, nu se tipa si nu se face zgomot.

9.Cine iubeste muntele trebuie sa-l ocroteasca.

10.Nu deteriorati indicatoarele cu marcaje turistice sau alte semne de orientare.

11.Refugiile alpine sunt loc sfânt pe munte.

12.Când ajungeti la o cabana notati în registrul de evidenta a circulatiei turistice, locul de unde ati venit, iar când plecati, viitoarea etapa a calatoriei.

13.Regulamentul de ordine interioara al fiecarei cabane trebuie respectat cu strictete.

14.Circulati numai pe traseele marcate.

15.Iarna pe muntii acoperiti cu zapada, pericolul avalanselor este prezent în fiecare zi.

16.Începatorii într-ale drumetiei la munte sa-si faca o lunga ucenicie pe lânga montaniarzii cu mare experienta.

17.Când se cere sprijin de catre cabanier, grup de turisti sau echipa salvamont, pentru a ajuta oameni aflati în primejdie sau a prevenii o nenorocire, oricine trebuie sa raspunda chemarii.

18.Este obligatoriu pentru orice drumet, ghid sau conducator de grup sa urmeze cu strictete sfaturile si indicatiile salvamontistilor.

19.Codul de semnalizare in caz de pericol trebuie cunoscut si însusit de toti drumetii montani.

20.Drumetul e bine sa stie sa acorde la nevoie primul ajutor.

Niciun comentariu: